EuroSkills Göteborg 2016 – a végeredmények


Két ezüst, négy bronz és három kiválósági éremmel tért haza a magyar csapat a szakmák Európa-bajnokságáról, a EuroSkills Göteborg 2016 versenyről, melyen 16 magyar fiatal, 14 szakmában képviselte hazánkat.

December 1. és 3. között 28 országból közel 500 fiatal 35 szakmában mérte össze a tudását Göteborgban, a Svenska Mässanban. A 3 napos eseményt összesen 76 000 fő látogató tekintette meg a helyszínen, a nyitó és záróceremóniát pedig élőben lehetett követni az interneten.

Ezüstérmet szerzett ICT Specialista szakmában Tóth Bence és Vajgel Viktória valamint épületasztalos szakmában Stadler Bence. Bronzérmet szereztek: Molnár Zsófia virágkötő, Szöllősi-Vágó Éva fodrász, Beke Barbara szépségápoló és Pányi Péter hegesztő. A nemzet legjobbja az ezüstérmes ICT specialista csapat lett. Átlag feletti teljesítménnyel kiválóság érmet szerzett Varga Tamás ápolás és gondozás, Liszi Roland bútorasztalos, Zilahi Krisztián László és Balázs Dávid mechatronika szakmában.

Ssz.SzakmaVersenyzőPontszámÉremSzakértő
1. ÁpolásVarga Tamás503Kiválósági éremGyörgy Annamária
2. BútorasztalosLiszi Roland514Kiválósági éremFekete Zoltán
3. ÉpületasztalosStadler Bence529EzüstéremBabanecz Csaba
4. FestőFata Dávid Vilmos484Csáki Csaba
5. FodrászSzöllősi-Vágó Éva537BronzéremHajas László
6. HegesztőPányi Péter525BronzéremIfj. Benus Ferenc
7. ICT TeamTóth Bence544EzüstéremCsőke János
8. ICT TeamVajgel Viktória544EzüstéremCsőke János
9. KőművesBorsodi Ferenc489Dr Vidovszky István
10. MechatronikaZilahi Krisztián 519Kiválósági éremDr Jánosi László
11. MechatronikaBalázs Dávid519Kiválósági éremDr Jánosi László
12. PincérTörök Bettina491Kozma Kálmán
13. SzakácsRamocsai Barbara 496Dr Sándor Dénes
14. SzépségápolóBeke Barbara525BronzéremLinhart Rita
15. VillanyszerelőHeiter Szabolcs478Kummer Zoltán
16. VirágkötőMolnár Zsófia522BronzéremBoros Attila


A magyar csapat

A magyar csapat a versengő 28 ország között az átlagpontszámok alapján az 5., az átlag érempontok alapján a 8. helyen végzett.

A záróünnepségen a házigazdák átadták stafétabotot a EuroSkills zászlóval a következő verseny rendezőinek, a 2018. évi budapesti EuroSkillst szervező Magyarországnak.


Magyarország átveszi a zászlót

 

Képek a versenyről:

 

EuroSkills Budapest 2018

EuroSkills Budapest 2018

WorldSkills Abu Dhabi 2017

Felhívás a WorldSkills Sao Paulo 2015 ifjú szakemberek versenyének a válogató versenyeire

 

SZAKMÁK VILÁGVERSENYE ASBÓTHOS SIKERREL

wsc2013_web.jpg (WSL2013)

A WorldSkills világszervezet 52 ország 1000 versenyzőjével, 46 szakmában rendezte meg 2013. július 3-6-ig a lipcsei Messe területén e jeles versenyt. A megmérettetést,- ami a hazai Szakma Sztár Versenyhez hasonlóan a szakmák presztizsét, rangját kívánja erősíteni, - több mint 370.000 érdeklődő tekintette meg.

Hazánkat a Magyar Kereskedelmi és Iparkamarán belül, a SkillsHugary égisze alatt 15 szakmában 16 versenyző képviselte. A versenyben következő szakmák voltak érintettek:

Ács, burkoló, bútorasztalos, épületasztalos, festő, fodrász, hegesztés, informatikai hálózati rendszergazda, kőműves, mechatronika, pincér, szakács, szépségápoló, villanyszerelő, virágkötő.

Bertók Kinga és Linhart Rita Szépségápoló versenyző és szakértő

Azt, hogy ki képviselhette országunkat e jeles versenyen, komoly kiválasztási folyamat eredménye volt. Előválogatók és döntő előzte meg a versenyt.

A Magyarországi kiválasztási folyamatot közel háromnegyed éves tréning, felkészülés követte.

 

A versenyzők és szakértőik 12 napot töltöttek el Lipcsében, ebből 4 nap volt a verseny, a többi pedig a verseny helyszínének, anyagainak és berendezéseinek ellenőrzése, a pontozási rendszer egyeztetése, valamint a 2015-ös brazíliai Worldskills feladatainak, technikai leírásának előkészítése, a vezető szakértő és helyettesének megválasztása volt.

Szépségápoló szakágon összesen 21 versenyző indult (minden országból egy versenyző), abból a 8. helyezést érte el Bertók Kinga, iskolánk tanulója. A szakmai tapasztalatszerzésen és megmérettetésen túl lehetőségük volt a versenyzőknek angoltudásukat is megmutatni, mivel minden versenyzőnek meg kell érteni a feladatokat, kommunikálni kell a verseny közben.

A szakértőnek is a három hivatalos nyelv egyikén (francia, angol, német) kell szakmai és társalgási szintű nyelvi tudással rendelkeznie. Emellett a szakértőnek és a versenyzőjének is a legmagasabb szakmai ismeretekkel kell rendelkezniük.

 

A verseny feladatai - a magyarországi gyakorlattól eltérően - keleti testmasszázst (thai herbal compress), kéz-, valamint lábápolást is magukban foglaltak a klasszikus kozmetikai kezelések és a sminkelés mellett. A kozmetikai termékeket a versenyszervező biztosította, tehát nem ismert anyagokkal dolgoztak a versenyzők, valamint a modelleket is sorsolták.

Minden ország delegált szakértője egyben a zsűrizésben is részt vesz, természetesen saját versenyzőjét nem pontozva. A pontozások objektív és szubjektív szempontok szerint történnek, a Worldskills Versenyszabályzatában rögzített módon.

 

Hazánk Szépségápoló területen 3. alkalommal indított versenyzőt, aki az idei versenyen érte el az eddigi legjobb eredményt. Mivel összpontszáma meghaladta a CIS rendszerben az 500 pontot, így a kiválósági fokozatot megkapta. A két évvel ezelőtti londoni versenyen 15. helyezést ért el a magyar versenyző, ehhez képest 7 helyezéssel előbbre kerültünk. A 16 magyar versenyző közül Kinga érte el a 2. legjobb helyezést.

 

Bertók Kinga balról a negyedik az álló sorban

Rengeteg felkészülés, "edzés" előzte meg a versenyt. Nemcsak a szakmai felkészültség, hanem a mentális és fizikai állóképesség is nagyon fontos az eredményes szerepléshez. Egyre nagyobb tapasztalatunk van a világversenyen elvárt feladatmegoldások teljesítésével kapcsolatban. Mivel nagyon összetett versenyszámokról van szó és a zsűri tagjai is különböző országok szokásait képviselik, fontos a közös nevező megtalálása, a hibamentes versenyzés. Reméljük, hogy az egyre bővülő tapasztalat, valamint a magyar versenyzők magas szintű képzettsége a 2015-ös brazíliai VB-n még jelesebb eredményt hoz számunkra.

A lipcsei versenyt az MKIK jóvoltából megtekinthették a 2013-as Szakma Kiváló Tanulója Verseny első helyezettjei is. Mivel a következő WorldSkills válogatásánál ők automatikusan kvalifikálva vannak a magyarországi döntőbe, nagyon fontosnak tartjuk, hogy fel tudjanak készülni a világversenyen elvárt követelményekre.

Reméljük, hogy a WorldSkills egyre ismertebb lesz a mi szakmai berkünkön belül is, és több fiatalnak motiváló tényező a szakmai fejlődésben, tanulásban!

 

            SkillsHungary